Jahody totiž pomáhají výrazně zpomalovat proces stárnutí a zvyšují odolnost proti stresu. Mohou vás těšit o to víc, že podle vědeckých studií chrání pleť před UV zářením, a tím pádem brání i tvorbě vrásek.
Jahodová terapie
Jahody jsou známé už tisíce let. Z archeologických nálezů vyplývá, že je trhali naši prapředci už v době kamenné, oblíbené pak byly i ve starověku. Nesměly chybět na hostinách římské smetánky a dostaly se i do Ovidiových básní. Opravdu ve velkém je však začali pěstovat až mniši v klášterních zahradách v pozdním středověku, o čemž se zmiňují tehdejší herbáře. A vyhledávané jsou dodnes, ať už čerstvé, zavařené, či grilované. A není divu, jsou totiž nejen chutné, ale především zdravé. Pomáhají při chudokrevnosti, cukrovce, překyselení žaludku či revmatismu, jsou dobré na posílení srdce a nervů a brání dokonce i před rakovinou.
Pro zdraví i pro krásu
Velké množství antioxidantů v jahodách výrazně potlačuje negativní účinky oxidativního stresu. Přitom právě ten je zodpovědný za řadu negativních procesů v těle – poškozuje buňky, zrychluje stárnutí tkání celého organismu a může vyvolat i nádorové bujení či choroby srdce. „Prokázali jsme, že některé druhy jahod skutečně zvyšují odolnost vůči tomuto stresu. To má obrovský význam, když si uvědomíte, že právě oxidativní stres způsobuje tolik vážných chorob,“ vysvětluje italský vědec Maurizi Battino. Stres může být zodpovědný nejen za vznik cukrovky, rakoviny a různých zánětů, ale i za předčasné stárnutí. I tomu však díky konzumaci jahod můžete předejít. A to právě díky antioxidantům, kterých je toto šťavnaté ovoce doslova plné. Jahody navíc chrání pleť před negativním vlivem UV záření a minimalizují tak tvorbu vrásek.
Vitaminový koktejl
Pokud je jíte rádi a často, může vás navíc těšit fakt, že děláte něco dobrého pro svůj žaludek. Zvlášť, pokud si občas dopřejete i alkohol. Ten totiž může poškozovat žaludeční sliznici a jahody jsou právě oním „lékem“, který má schopnost takové poškození eliminovat. Alespoň to dokládá studie, o níž informoval server Medical Expres. „Pozitivní účinky jahod jsou spojovány nejen s jejich antioxidačními účinky a vysokým obsahem fenolických sloučenin, ale i faktem, že aktivují v těle enzymy, které následně spouštějí antioxidační ochranu celého těla,“ uvedla Sara Tulipani, výzkumná pracovnice z univerzity v Barceloně a spoluautorka studie. Velkou výhodou jahod je bezpochyby i to, že jsou nízkokalorické a obsahují velké množství vitaminu C. Konkrétně je to asi 51 g na jeden hrníček jahod, což je cca polovina doporučené denní dávky.