Avokádo je pasé, vsaďte na sezónní superfoods
Zdroj: Getty Images
Zdroj: Getty Images
Pokud patříte k těm, kteří se teprve nedávno probudili ze zimního spánku, a potřebujete o tom přesvědčit své tělo – vítejte v klubu. Není to tak dávno, co nám (konečně!) začaly slunečné dny, a proto již oficiálně nemáme jediný důvod oddalovat svá fitness předsevzetí. Tentokrát se však vykašlete na potřebu zapůsobit na své okolí během plavkové sezóny, a soustřeďte se na vlastní zdraví. Je proto nejvyšší čas zaměřit se na správné fungování vašeho těla, k čemuž vám pomůže pořádná dávka vitamínů a minerálů z těchto superpotravin, které jednoduše najdete u lokálních farmářů a bio prodejců.
Toto zelené zlato je nejlepším zdrojem vitamínů, vlákniny a mastných kyselin. Zelené klíčky jsou také plné antioxidantů, které zabraňují poškození DNA. Obsahují skoro 40x více enzymů, než jakékoliv jiné produkty – a právě ty tělu napomáhají k lepšímu trávení bílkovin, tuků i sacharidů. Často se také mluví i o jejich zázračném efektu na metabolismus. Podporují totiž krvetvorbu, zlepšují funkci imunity a očišťují tělo od toxinů. Hodí se skvěle do salátů či ranních smoothies, ale chutnají skvěle i samostatně – místo odpoledních křupek nebo gumových medvídků.
Tip: Pokud máte doma suché fazole mungo, namočte je na 24 hodin do vody. Následně je proceďte, a společně s cedníkem nechte odkapávat ve větší misce. Na cedník s fazolemi položte vyždímaný (nikoliv mokrý!) bavlněný ručník, aby z něj fazole mohly čerpat vlhkost. Jednou denně (či podle potřeby) ručník navlhčete, aby nezůstával suchý. Je důležité, aby mezi cedníkem a miskou byl dostatečný prostor pro cirkulaci vzduchu. Po třech dnech již vaše klíčky budou připravené ke konzumaci. Můžete je přemístit do misky a dát do lednice, kde vydrží klidně dva týdny. Bon apetit!
Jedná se o sezónní nápoj, který byste rozhodně měli vyzkoušet. Březová míza se dá sklízet jen zjara, kdy jsou teplé dny a studené noci. Obsahuje ovocný cukr, třísloviny, vitamíny a antioxidanty. Podle bylinkářů podporuje matabolismus, jelikož díky své schopnosti kvasit působí příznivě na činnost žaludku. Skvělý efekt podle kosmetologů má i na pleť, a proto šťávu doporučují používat na mytí obličeje. Pokud však nechcete plýtvat tímto „mokem bohů” v rámci své ranní rutiny, můžete si z něj vyrobit kostky ledu, kterými budete pleť po ránu omývat. Pomůže vám to zbavit se otoků, a navíc poslouží jako tonikum.
Vsaďte bez ostychu na vše, co je (ve své přirozené formě) zelené – rukola, špenát, petržel, bazalka či salát. Je však důležité hledat „mladou” zeleň. Koncentrace užitečných látek je v této fázi růstu až desetkrát vyšší než v dospělých rostlinách. Mikro-zeleň syntetizuje cytokininy aka rostlinné hormony, které jsou přirozenými stimulátory buněčného růstu. Krom toho obsahují vitamíny (C, E, K a B), a mají velký obsah draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Dají se vypěstovat doma, nebo je najdete na farmářských trzích. Nezapomínejte však, že je důležité je jíst syrové. V případě tepelného opracování ztratí velké množství svých užitečných látek.
Tato potravina přijde vhod těm, které zjara začala honit mlsná (nebo je stále neopouští ta zimní). Rebarbora je cenným zdrojem niacinu – jež je důležitý pro krevní oběh a energii buněk, a také vitamínů skupiny B, které posilují svaly, nervy a kosti. Nesměla by však hlavně chybět v jídelníčku žen – kyselina pantotenová prospívá zdravé pleti a vlasům, a draslík pomáhá při vylučování nadbytečné vody z těla. Vláknina pomáhá bojovat s ochablostí střev a zácpou, čímž přispívá k lepšímu odstraňování škodlivin z těla. 90 procent vody a skoro žádné kalorie? Vezmu si jedno kilo, děkuji! Pokud nejste zrovna příznivcem pečených koláčů nebo drobenek, vyzkoušejte rebarborový sorbet. Během horkých dnů zchladí, a bude skvělou náhradou za smetanové zmrzliny. Není však pro každého – neměli by ji konzumovat lidé trpící dnou, revmatem či ledvinovými kameny, a není ani v hodná pro ty, co mají problémy s žaludečními kyselinami. Ve velké míře by ji neměly konzumovat ani těhotné a kojící ženy. Všeho proto s mírou.
Tip pro 18+: 1 díl rebarborového sorbetu zalijte dvěma díly prosseca, a pak už jen nasávejte energii ze západu slunce.
Sice se nejedná o #veganfriendly potravinu, ale věřte, že nic nepomáhá tak rychle vrátit vaší pleti a vlasům glow efekt po dlouhých měsících bez sluníčka. O ten se skvěle postarají vitamíny krásy – A a E, které jsou zároveň účinnými antioxidanty. Zmínit musíme i jejich vysoký obsah „slunečného” vitamínu D, který je zodpovědný za naši imunitu, ale i omega-3 kyselin, podporujících činnost nervového a kardiovaskulárního systému. Skvěle chutnají na čerstvém žitném chlebu, ozdobeném okurkou a plátky rajčete.
Jedná se o jeden z nejlepších zdrojů thymochinonu, který je považován za přírodní antibiotikum. V asijské medicíně se využíval k čištění jater, léčbě průjmů a podpoře trávení, ale také k eliminaci zadržování tekutin v těle či léčbě zánětů. Nejzajímavější je však jeho efekt na pokožku – je efektivním „zabijákem” akné i kožní mykózy, což je dáno jeho schopností zabíjet bakterie. Zajímavou perličkou je, že semena černého kmínu byla nalezena v Tutanchamonově hrobce, a prý olej z nich používala i sama Kleopatra.
Tip: Pokud vás trápí suchá pokožka, lámavé nehty nebo oslabená struktura vlasů, zkuste používat kmínový olej ve formě zábalů nebo masek – už za týden uvidíte rozdíl.