Avokádo je pasé, vsaďte na sezónní superfoods

Jak naboostovat imunitu, vrátit pleti a vlasům glow efekt, a zároveň se zbavit suché pokožky přírodní cestou? Jednoduše. Vydejte se na farmářské trhy – právě tam naleznete sezónní superfoods, které podpoří vaši obranyschopnost a dodají tělu dostatek vitamínů.
Oli Egler
——
11. května 2022

Zdroj: Getty Images

Pokud patříte k těm, kteří se teprve nedávno probudili ze zimního spánku, a potřebujete o tom přesvědčit své tělo – vítejte v klubu. Není to tak dávno, co nám (konečně!) začaly slunečné dny, a proto již oficiálně nemáme jediný důvod oddalovat svá fitness předsevzetí. Tentokrát se však vykašlete na potřebu zapůsobit na své okolí během plavkové sezóny, a soustřeďte se na vlastní zdraví. Je proto nejvyšší čas zaměřit se na správné fungování vašeho těla, k čemuž vám pomůže pořádná dávka vitamínů a minerálů z těchto superpotravin, které jednoduše najdete u lokálních farmářů a bio prodejců.

Klíčky

Toto zelené zlato je nejlepším zdrojem vitamínů, vlákniny a mastných kyselin. Zelené klíčky jsou také plné antioxidantů, které zabraňují poškození DNA. Obsahují skoro 40x více enzymů, než jakékoliv jiné produkty – a právě ty tělu napomáhají k lepšímu trávení bílkovin, tuků i sacharidů. Často se také mluví i o jejich zázračném efektu na metabolismus. Podporují totiž krvetvorbu, zlepšují funkci imunity a očišťují tělo od toxinů. Hodí se skvěle do salátů či ranních smoothies, ale chutnají skvěle i samostatně – místo odpoledních křupek nebo gumových medvídků.

Tip: Pokud máte doma suché fazole mungo, namočte je na 24 hodin do vody. Následně je proceďte, a společně s cedníkem nechte odkapávat ve větší misce. Na cedník s fazolemi položte vyždímaný (nikoliv mokrý!) bavlněný ručník, aby z něj fazole mohly čerpat vlhkost. Jednou denně (či podle potřeby) ručník navlhčete, aby nezůstával suchý. Je důležité, aby mezi cedníkem a miskou byl dostatečný prostor pro cirkulaci vzduchu. Po třech dnech již vaše klíčky budou připravené ke konzumaci. Můžete je přemístit do misky a dát do lednice, kde vydrží klidně dva týdny. Bon apetit!

Březová šťáva

Jedná se o sezónní nápoj, který byste rozhodně měli vyzkoušet. Březová míza se dá sklízet jen zjara, kdy jsou teplé dny a studené noci. Obsahuje ovocný cukr, třísloviny, vitamíny a antioxidanty. Podle bylinkářů podporuje matabolismus, jelikož díky své schopnosti kvasit působí příznivě na činnost žaludku. Skvělý efekt podle kosmetologů má i na pleť, a proto šťávu doporučují používat na mytí obličeje. Pokud však nechcete plýtvat tímto „mokem bohů” v rámci své ranní rutiny, můžete si z něj vyrobit kostky ledu, kterými budete pleť po ránu omývat. Pomůže vám to zbavit se otoků, a navíc poslouží jako tonikum.

Mladá zeleň

Vsaďte bez ostychu na vše, co je (ve své přirozené formě) zelené – rukola, špenát, petržel, bazalka či salát. Je však důležité hledat „mladou” zeleň. Koncentrace užitečných látek je v této fázi růstu až desetkrát vyšší než v dospělých rostlinách. Mikro-zeleň syntetizuje cytokininy aka rostlinné hormony, které jsou přirozenými stimulátory buněčného růstu. Krom toho obsahují vitamíny (C, E, K a B), a mají velký obsah draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Dají se vypěstovat doma, nebo je najdete na farmářských trzích. Nezapomínejte však, že je důležité je jíst syrové. V případě tepelného opracování ztratí velké množství svých užitečných látek.

Mladá zeleň

Rebarbora

Tato potravina přijde vhod těm, které zjara začala honit mlsná (nebo je stále neopouští ta zimní). Rebarbora je cenným zdrojem niacinu – jež je důležitý pro krevní oběh a energii buněk, a také vitamínů skupiny B, které posilují svaly, nervy a kosti. Nesměla by však hlavně chybět v jídelníčku žen – kyselina pantotenová prospívá zdravé pleti a vlasům, a draslík pomáhá při vylučování nadbytečné vody z těla. Vláknina pomáhá bojovat s ochablostí střev a zácpou, čímž přispívá k lepšímu odstraňování škodlivin z těla. 90 procent vody a skoro žádné kalorie? Vezmu si jedno kilo, děkuji! Pokud nejste zrovna příznivcem pečených koláčů nebo drobenek, vyzkoušejte rebarborový sorbet. Během horkých dnů zchladí, a bude skvělou náhradou za smetanové zmrzliny. Není však pro každého – neměli by ji konzumovat lidé trpící dnou, revmatem či ledvinovými kameny, a není ani v hodná pro ty, co mají problémy s žaludečními kyselinami. Ve velké míře by ji neměly konzumovat ani těhotné a kojící ženy. Všeho proto s mírou.

Tip pro 18+: 1 díl rebarborového sorbetu zalijte dvěma díly prosseca, a pak už jen nasávejte energii ze západu slunce.

Rebarbora

Tresčí játra

Sice se nejedná o #veganfriendly potravinu, ale věřte, že nic nepomáhá tak rychle vrátit vaší pleti a vlasům glow efekt po dlouhých měsících bez sluníčka. O ten se skvěle postarají vitamíny krásy – A a E, které jsou zároveň účinnými antioxidanty. Zmínit musíme i jejich vysoký obsah „slunečného” vitamínu D, který je zodpovědný za naši imunitu, ale i omega-3 kyselin, podporujících činnost nervového a kardiovaskulárního systému. Skvěle chutnají na čerstvém žitném chlebu, ozdobeném okurkou a plátky rajčete.

Tresčí játra

Černý kmín

Jedná se o jeden z nejlepších zdrojů thymochinonu, který je považován za přírodní antibiotikum. V asijské medicíně se využíval k čištění jater, léčbě průjmů a podpoře trávení, ale také k eliminaci zadržování tekutin v těle či léčbě zánětů. Nejzajímavější je však jeho efekt na pokožku – je efektivním „zabijákem” akné i kožní mykózy, což je dáno jeho schopností zabíjet bakterie. Zajímavou perličkou je, že semena černého kmínu byla nalezena v Tutanchamonově hrobce, a prý olej z nich používala i sama Kleopatra.

Tip: Pokud vás trápí suchá pokožka, lámavé nehty nebo oslabená struktura vlasů, zkuste používat kmínový olej ve formě zábalů nebo masek – už za týden uvidíte rozdíl.

Černý kmín

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu