Zelenina, má láska

7 receptů, díky kterým odlehčíte jídelníček.

Yotam Ottolenghi, izraelský rodák z Londýna, patří mezi nejznámější světové šéfkuchaře. Jeho věhlas je o zajímavější, že vaří výhradně vegetariánské pokrmy. Představujeme sedm receptů z jeho poslední knihy Ještě více hojnosti (vydal Slovart), díky kterým se do zeleniny zamilují i zapřísáhlí masožravci. 

Foto: archiv kuchařky Ještě více hojnosti

Ottolenghi umí kombinovat chutě tak, že vznikne nová neotřelá kombinace. Inspiraci hledá v různých kuchařských knihách i v článcích časopisů a proniká tak do tvůrčích mydlí jiných kuchařů. „Když například v nějaké knize najdu myšlenku, například kombinaci šťovíku s hořčičným semínkem nebo pečením mrkve s půlkami pomerančů, to ve mě vyvolá řetězovou reakci a vznikne tak zcela nový pokrm,” říká Ottotenghi. Moc dobře ví, že bůh je v detailech  a tak k dokonalému jídlu někdy stačí nějaká drobnost, která ji však povýší na mistrovský kousek. Každá složka v receptu pak do sebe zapadne jako skládačka. Jakmile smažená cibulka dodá chybějící chuť pokrmu z ječmene s čočkou a žampiony, nebo jakmile na cuketu s jogurtem dodáte ještě hnědé máslo s chilli vločkami. 

Čtěte dál