Zápisník cestovatelky: Karolína Holubová & Sicílie

Módní fotografka míří na největší italský ostrov pravidelně a prozradila nám svá nejoblíbenější místa.

Foto: Shutterstock

Sicilská nej

Baví mě místní způsob života, lidská pospolitost a srdečnost. Už pominuly poměry jako z Kmotra a je tu bezpečno. Jeho atmosféra tu ale je. Staré domy, jež kdysi bývaly honosné. Dědouškové v nažehlených košilích, babky, co chodí v černém a z domu vylézají jen do kostela. Ostrov je tak rozmanitý. Najdete tu obrovské kostely, malé uličky, písčité pláže na jihu, kamenné pláže u Catanie, průzračnou azurovou vodu u ostrůvku Favignana...

Foto: Shutterstock

Napříč ostrovem

Vyrazíte-li procestovat Sicílii v hlavní sezoně, úmorná horka a davy vás neminou, proto tou dobou doporučuji Favignanu. Vždy se dá popojet. Do tří hodin jste na druhé straně ostrova. Výlety jsou lepší v září nebo na jaře. Vyrazila bych do měst, jako je Taormína, Catania, Cefalù, Palermo, Valle dei Templi v Agrigentu, Scala dei Turchi v Porto Empedocle, ale krásná je i méně známá Petralia Soprana.

Foto: archiv Karolíny Holubové

Kde se ubytovat

Na jihu, kam jezdím já, funguje dobře Airbnb nebo B&B. Dokonce i v Cefalù jsme si nakonec raději pronajali apartmán než hotel. Vím ale o krásném hotelu v Taormíně s bazénem, welness centrem, pravidelnými jazzovými večery a výhledem na moře. Určitě místo pro každého, kdo touží po opulenci v centru sicilského Saint-Tropez. Hotel se jmenuje Metropole, a jelikož je přímo v centru historického městečka, nemůžete ho v žádném případě minout.

Foto: Matěj Paprciak

Ochutnat Itálii

Vyzkoušejte smažené arancini, sladké cannoli siciliani, granitu ve sladké housce, pecorinovou zmrzlinu ve zmrzlinárně Le Cuspidi, dejte si pastu se sosem z černé sépie a ochutnejte pivo Semedorato. Kupte si tu domácí olivový olej a sicilské koření spaghettato. Určitě zajděte do restaurace Oceano Mare na pláži v San Leone. Přes den i v noci to tu zároveň funguje jako hudební klub.

Čtěte dál