Výlety za jídlem

Lukáš Hejlík, herec, který křižuje republiku se svým projektem Listování, už pět let mapuje i ty nejlepší restaurace, bistra, kavárny a podniky, kde se dobře vaří. Aby i ostatní mohli jít v jeho stopách, uvádí mobilní aplikaci Gastromapa Lukáše Hejlíka.

Foto: archiv Gastromapa

„Gastromapu dělám pět let, poslední tři roky dávám každý den jeden tip na Facebookový profil. Aplikace má v tuhle chvíli devět set nejověřenějších adres, všude jsem jedl, fotil, platil, porovnával a pak psal,” říká Lukáš Hejlík. 

Celý únor bude aplikace k zakoupení za 99 Kč, od března pak zdarma. Aplikace je interaktivní, najde ověřené podniky v okolí, kde se zrovna nacházíte. Můžete si také vyfiltrovat jen určitý typ podniků (třeba kavárny nebo bistra), případně vyhledat styčné body v určitém městě. Například když se vydáte do Ostravy, tohle jsou podle Lukáše top restaurace: 

Bernie’s Grill & Wine Restaurant
Foto: archiv Gastromapa

Atraktivitu ulici Stodolní vrací krásný podnik Bernie's. Je v podstatě pokračováním slavné restaurace Koras, která byla svého času vyhlášená. Její majitel má teď nový koncept a hlavně šmrnc! Kuchař Jáchym Pavelek se totiž dostal ven, zavařil si v Toskánsku, ale také v Ristorante Divinis Zdeňka Pohlreicha. A teď přináší v Bernie's do Ostravy úžasnou poctivou italskou kuchyni. Dávají se tu i snídaně, dole je bottega s proscuitto barem a krásným a slavným kávovarem Faema61. Na oběd jede jednodušší menu, ale vybírat můžete i z à la carte. Máme za to, že Ostrava má nejenom další skvělé místo, ale především nové velmi kvalitní místo pro zákazníky, kteří chtějí vyšší standart a rádi za něj adekvátně zaplatí. Skvělé jídlo, víno, prostředí. 

Gokana Sushi Bar Ostrava
Foto: archiv Gastromapa

Ostravský podnik Gókana, to je sushi a bar. Patří rozhodně k těm klidnějším podnikům na Stodolní. 

Hotel city.City Ostrava
Foto: archiv Gastromapa

Design a gastronomie! Restaurace Loft v Hotelu City City vaří mezinárodně, kombinuje sezónu, vlivy, vůně i styly. A chutná. Pasta s krevetami, gravlax, foie gras, telecí pavouček s ratatouille, rybí polévka, salát s malinovým přelivem, jahody se šlechačkou - krásné nádobí, úžasný servis, dokonalé prostředí. Tenhle designový hotel vrací pozornost ke čtvrti Přívoz, která je od nádraží co by Pendolinem dohodil. 

Tsurí
Foto: archiv Gastromapa

Poruba začíná být i velmi atraktivní pro foodies. Po několika kavárnách (Co Kafe nebo AlterNativa Café) je tu i místo, kde dostanete naprosto precizní sushi a úchvatné gyoza taštičky. To místo se jmenuje Tsurī a stojí za ním Jakub Lašek. Kuba jeden čas hledal inspiraci v Norsku, kde pracoval jak v sushi i v noodle baru. Největší inspirací pak bylo kulinářské cestování po Japonsku. I za designem restaurace, který reflektuje industriální Ostravu, stojí Kuba. Makal na lustrech, obrazech, obkladech, ale bacha i na úžasném porcelánu, má tak naprosto originální misky a talíře, ze kterých vám prostě chutná víc. Zkusili jsme fotogenické a naprosto lahodné sashimi z čerstvého tuňáka, možná zatím nejlepší gyoza taštičky vůbec (fusion variace: losos, krevety s kuřecím a kachna s kapustou), maki z chobotnice a nigiri s úhořem. K tomu švestkové víno. Bylo to moc dobré! Možná chytíte i CreamBeef Ramen, který není na menu, ale vždy jen na speciálu. 

Skoč Do Pole
Foto: archiv Gastromapa

Otevřené kuchyni v Poli šéfují Filip a Martin, na oběd dělají pěkná kvalitní jednodušší jídla, ve kterých se vyznáte a ze kterých si vyberete. My si dali cibulačku a burger s trhaným masem. Formu předvádí především na večerní kartě, jeho kulajda s brambory v popelu je dílo! Skvělé a nádherné! Měli jsme i precizní paštiku a nemohli jsme nezkusit skotské vejce, protože to je přesně recept, do kterého bychom se doma nepustili! Perfetkní koláč a čokopěna s chilli, výběrová káva z Moccamasteru, pecka! 

Rybárna na rynku
Foto: archiv Gastromapa

Máme rádi rybí restaurace, na jednu stranu mají u nás tradici, na stranu druhou jdou trochu proti směru, protože Češi stále moc ryboví nejsou. A to je škoda. Tahle situace se ale začíná měnit a můžou za to přesně takovéto podniky jako je například ostravská Rybárna na rynku. Interiér by už možná zasluhoval redesign, nicméně celý koncept je super. Rybu si můžete koupit nebo dát k obědu. Nebo si můžete nějakou koupit a rovnou si ji nechat udělat. Nejvíc tu jede pochopitelně fish'n'chips. My jsme zvolili pražmu (jsou tu sladkovodní i mořské ryby) s grilovanou zeleninou, a bylo to super. K tomu Pivo Bernard a spokojenost. Tohle si věřím své zákazníky dokáže najít, tohle by mohlo inspirovat další podniky. 

Rest.49
Foto: archiv Gastromapa

Rest.49 aka čtyřicetdevět.cz se pojmenovává jako italská a francouzská restaurace. Menu jde po Itálii, vína a dezerty prý po stopách Francie. To je v Michálkovicích popravdě úsměvná koncepce, ale nám se přesně tahle odvaha vlastně líbí. Otevřená kuchyně, spoustu světla, protože restaurace má prosklený strop, zatímco moc oken ne, hodně barev a úžasná atmosféra. Celý koncept je trochu ztřeštěný, nám se ale líbí. V den naší návštěvy se nalévalo "pupppunkové víno" z Red Pifu a hrály italské retro pecky z magiče! Tady musí být hostům příjemně… 

Čtěte dál