Pravý milovník kávy si tohle místo nesmí nechat ujít!

Zapamatujte si jméno Mazelab.coffee! Ještě o tomto místě uslyšíme.

Foto: archiv Mazelab.coffee

Kávoví nadšenci mohou jásat! Po dvou letech budování byla ke konci roku otevřena dlouho očekávaná kavárna v pražských Dejvicích. Dost drsný přístup k zákazníkům formou filozofie no sugar, no wi-fi & no cash by mnohé z vás mohl odradit. Avšak fakt, že je to dílo kreativce a úspěšného podnikatele Jackie Trana, zakladatele sesterského podniku Cafefin, jež je v Praze velmi oblíbený, vás jistě lehce navnadí zpět.

Cafefin, do nedávna jediné „dítě“ Jackie Trana, byl otevřen v únoru 2017 za účelem představení prostoru, kde by si lidé mohli jednoduše v klidu prohlédnout fotografie, posedět a při té příležitosti si dát i něco k zakousnutí. Jackie měl takto specifické požadavky proto, že se dlouhá léta zabýval grafickým designem a později i fotografováním. Tato kavárna je známá především díky své specializaci v moderní asijské kuchyni a výběrové kávě dovážené převážně ze Skandinávie.

Foto: archiv Cafefin

Pokud jste milovníci brunche a tento rok jste ho ještě nestihli, Cafefin, nacházející se na náměstí Jiřího z Poděbrad, rozhodně stojí za zvážení. Místo je velmi oblíbené a tak bohužel nepřijímá rezervace. Doporučujeme tedy kavárnu navštívit před polednem, než se obsadí všechny stoly.

Po otevření první kavárny Cafefin, se Jackie Tran začal kávě věnovat natolik, až se rozhodl před dvěma lety přijít s projektem zaměřeným striktně jen a pouze na ni. Jelikož má rád všechno pod kontrolou, je perfekcionista a má z minulosti mnoho zkušeností týkajících se designu, vzal realizaci celého projektu do vlastních rukou - od navržení loga, přes kompletaci interiéru, až po tiskové záležitosti.

 

Foto: archiv Mazelab.coffee

“Řešil jsem opravdu každý detail, máme naše vlastní šálky od mého japonského kamaráda (které budeme později také prodávat), dal jsem si skutečně hodně záležet na baru, který je srdcem celé kavárny. Je rozdělen do 4 stanic – každá stanice má vlastní dodávku vody s rozdílnými parametry a složením, což je dáno podle různých způsobů přípravy coffee. Máme tam konečně také zázemí, kterému říkám náš „playground“ – je to místo, kde může náš team trénovat, můžou se zde zaučovat noví kolegové a později zde mohou probíhat i veřejné kurzy tzv. latte artu”, rozepsal se Jackie na svém instagramovém účtu k příležitosti otevření svého již druhého podniku.

Foto: archiv Mazelab.coffee

Hned u vstupu vás čeká první překvapení ve formě automatických vchodových dveří, které se u kaváren jen tak běžně nevidí. Za nimi vás okamžitě uhrane minimalisticky zařízený interiér, jemuž dominuje bílá barva, dva bary rozdělené do čtyř stanic obklopenými nádhernými rostlinami a usměvavý personál. Kavárna nenabízí wi-fi připojení, což je v dnešní digitalizované době, kdy každý „musí být online“, příjemná změna, nemyslíte? Mazelab.coffee nabízí jak posezení formou pohodlných křesel, které si se svými kamarády zamilujete na první posed, tak velké stoly vhodné pro větší pracovní meetingy.

 Jde vidět, že se Jackie z velké části nechal inspirovat velmi povedenou kavárnou Tōrnqvist, jež se nachází v německém Hamburgu. Koncept této kavárny je reflektovaný jak v designu, tak v celkové filozofii podniku. Nicméně, je nutno říci, že design je na Česko opravdu nevšední. Nacházejí se zde dokonce stromy a lavičky, které dodávají prostorům jedinečnou atmosféru, jakoby jste byli ve futuristickém parku. No povězte, narazili jste v Praze snad na podobné místo?

 

Foto: archiv Mazelab.coffee

Mazelab.coffee připravuje kávu zprostředkovanou svým partnerem, dánskou pražírnou La Cabra. Ta se snaží rozšiřovat povědomí o různých odrůdách, regionech a způsobech zpracování. V kávových zrnech, jež nabízí, reflektuje sezónnost a cílem je udržovat kávu co nejčerstvější. Poděkujme tedy Mazelab.coffee i za to, že takto kvalitní kávu dostali až do České Republiky. Za mě to byla jedna z nejlepších káv, které jsem kdy ochutnal! A to i přesto, že už jsem navštívil několik desítek specializovaných kaváren po celém světě.

Krom bohatého výběru filtrované kávy také nabízí klasické espresso s jeho mléčnými variacemi cappucinem a flat white. Samozřejmě si zde také můžete vychutnat černý a zelený čaj od značky Tea Mountain, stejně jako v Cafefinu. Jedno překvapení tu na vás ale přece jenom čeká... v nabídce se nenachází klasické a oblíbené latte. Jde vidět, že svou filozofii bere tento podnik velmi vážně, a proto je zde převaha “té pravé kávy”. Cukr na místě sice nenajdete, ale v nabídce je vždy něco sladkého k zakousnutí, co vám hladinu cukru okamžitě zvýší. Rozhodně ochutnejte jejich domácí vdolky nebo třeba výborný banana bread. Příznivci rostlinné stravy se nemusí bát, ovesné mléko tu také mají a v budoucnu je v plánu veganský sortiment ještě rozšířit.

 

Foto: archiv Mazelab.coffee

Takový kávový zážitek, jaký vytvořil Jackie Tran, nemáte šanci zažít nikde jinde. Určitě ne v České Republice. Udělali jsme vám tím chutě na jejich výbornou kávu a vdolek? Tak neváhejte a vyzkoušejte toto úžasné místo na vlastní kůži!

Čtěte dál