Nový rok, nové koktejly

Nic proti bublinkám, ale občas to chce změnu. Ve spolupráci s barmanem Jiřím Georgem Němcem a kuchařkou Gastrokroužku přinášíme recepty na čtyři netradiční drinky k oslavě Nového roku.

Foto: archiv

Vinný Cobbler

Pro drink Cobbler je typická přítomnost vinného produktu, citrusu a čerstvého ovoce. Můžete s klidem vyměnit červené hrozny za bílé, obměnit sirup nebo kombinaci ovoce. 

Potřebujete:
Foto: archiv
Potřebujete:

80 ml Sauvignonu (v receptu je Sauvignon Michlovský)

20 ml čerstvé vymačkané citronové šťávy

15 ml šípkového sirupu

6 kuliček červeného hroznového vína

3 silnější plátky pomeranče pokrájené na kostky

trs červeného vína a malé větvičky se šípky na ozdobu

1. Kuličky vína a kousky pomeranče dejte do sklenice a rozmačkejte. Přidejte další ingredience společně s dávkou drceného ledu a důkladně promíchejte. 

2. Přidejte další dávku ledu na doplnění sklenice a ozdobte.

Becher Butter Sour

„Máslová chuť ve spojení s hořkosladkou částí likéru je nejen zajímavá, ale i neodolatelná. A pak ta křupavá dýňová semínky, která odpočívají na načechrané peřině drinku…,” popisuje Jiří George Němec speciální drink, který připravují v pražském Hemingway Baru. Ale zvládnete ho i doma! 

Potřebujete:
Foto: archiv
Potřebujete:

45 ml Becherovky infúzované máslem ghí*

20 ml čerstvé citronové šťávy

10 ml cukrového sirupu**

10 ml čerstvého bílku

osolená a opražená dýňová semínka na ozdobu

1. Všechny ingredience (kromě semínek) vložte do šejkru (nebo do větší uzavíratelné nádoby) a bez ledu prošlehejte elektrickým mixérem. Pak přidejte dostatečné množství ledu a důkladně promíchejte. Mixujte a posléze šejkrujte s ledem tak, aby došlo k důkladnému promíchání bílků, ale voda z ledu se přitom zbytečně nerozpustí. Až druhé promíchání s ledem koktejl už jen krásně vychladí. 

*Becherovka infúzovaná máslem ghí: 

Na jeden litr Becherovky rozpustíme 100 ml přepuštěného másla ghí. Máslo přelijte i s Becherovkou do širší nádoby a nechte jeden den v pokojové teplotě. Pak dejte přes noc do mrazáku, kde máslo ztuhne. Ztuhlé máslo odstraňte a pro dokonalost můžete ještě Becherovku přelít přes čistou utěrku. 

**Cukrový sirup: 

Cukr krystal smíchejte s teplou vodou v poměru 50:50 a nechte vychladit. Stejným způsobem můžete připravit i medový sirup, javorový nebo jakýkoliv další. 

ZŠ Sour

„Drink má evokovat vzpomínku na okurkový salát s pepřem ze školní jídelny. Možná se zprvu budete divit použitým přísadám, ale věřte mi, chutná báječně,” říká barman. 

Potřebujete:
Foto: archiv
Potřebujete:

1 menší čerstvá okurka + na ozdobu

45 ml vodky nebo Becherovky

20 ml čerstvé citronové šťávy

15 ml cukrového sirupu

5 ml jablečného nebo bílého vinného octa

15 ml bílku

1. Na dně šejkru nebo zavařovačky rozdrťte paličkou čerstvou okurku. Přidejte zbylé ingredience a promíchejte s kostkami ledu. 

2. Přelijte do skleničky naplněné ledem, jejíž okraj jste případně otiskli v moučkovém cukru promíchaném s pepřem. 

Coffee coctail

„Tenhle drink se jmenuje po kávě ne proto, že by se v něm používala, ale proto, že svým vzhledem připomíná kávu se šlehačkou. Klasickou recepturu z roku 1880 jsem podpořil domácí meruňkovou zavařeninou, ale krásně by zafungovala i jakákoliv jiná z lesních plodů nebo peckového ovoce,” řadí Jiří George Němec. 

Potřebujete:
Foto: archiv
Potřebujete:

45 ml brandy

45 ml portského vína (typ Ruby)

15 ml cukrového sirupu

2 čajové lžičky meruňkové zavařeniny

případně 1 celé čerstvé vejce

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek na ozdobu 

1. Všechny přísady vložte do šejkru s ledem a velmi důkladně promíchejte. Už bez ledu slijte do připravených skleniček a postrouhejte muškátovým oříškem. 

Čtěte dál